Як вибрати ланч-бокс: 14 критеріїв ідеального контейнера

З культурою ланч-боксів українці познайомилися не так давно, з появою моди на здорове харчування і азіатських контейнерів для їжі з веселим дизайном. Тому з вибором упаковки для обідів і перекушувань людям доводиться складно. Частіше покупці звертають увагу на зовнішній вигляд і ціну контейнера, забуваючи про безпеку і користь. Розповідаємо, на які параметри дійсно варто дивитися при виборі ланч-бокса, щоб посуд був зручним, функціональним і служив декілька років.

Купити ланч-бокс в нашому інтернет-магазині:

17716,17715,17714,17581,17578,17433,17431,17713,17584,17585,17579,17583,17588

№1. Призначення

Набір основних параметрів ланч-бокса залежить від мети використання багаторазової упаковки. Контейнер може призначатися для підігріву їжі, перенесення тільки холодних продуктів, рідких або сухих страв. Бути ідеальним для використання в автомобілі, офісі або для зберігання дитячих обідів.

Визначтеся, для чого ви купуєте ланч-бокс, і відштовхуйтеся від цього. Для роботи в офісі більше підійде контейнер з декількома знімними відсіками. Відділення дозволять розігріти їжу окремо – їсти гарячі котлети і холодний салат.

Дітям краще давати яскраві герметичні упаковки, спонукаючі до прийому їжі і захищаючі від протікань супів або соусів. Для автомобіля ідеально підійде великий ланч-бокс з підігрівом від прикурювача. Зможете зберігати багато страв і підігрівати за потребою в далекій дорозі.

№2. Матеріал

Впливає мета купівлі і на вибір матеріалу, який визначає вагу упаковки, довговічність і правила зберігання їжі. Контейнери, призначені тільки для холодних продуктів, для розігріву страв не підходять. Якщо виробник чітко вказує призначення, значить при нагріванні матеріал виділяє токсичні сполуки або плавиться.

Ланч-бокси для повноцінного зберігання і підігріву страв виготовляють з 4 типів матеріалів.

  1. Пластику. Це найпоширеніший і бюджетний тип. Контейнери з пластика легкі, не розбиваються при падінні. Можна використовувати для дітей або тривалих прогулянок. Мінуси пластикової упаковки криються в недовговічності і можливій токсичності. Контейнер може тріснути від перепаду температур або механічної дії. Дешевий пластик виділяє в їжу шкідливі сполуки. При купівлі варто звернути увагу на маркіровки «Для харчових продуктів», «Для розігріву страв» і що означають вид матеріалу. Найбільш безпечний пластик з маркіровкою РР, поліпропілен.
  2. Силікону. Матеріал дуже легкий і «дружній» по відношенню до їжі. Бактерії на силіконі розмножуються не так активно, як на пластику – їжа довше залишається свіжою і придатною до вживання. Матеріал не розбивається, не тріскається, не накопичує залишки їжі на поверхні. Проте для розігріву блюд не підходить.
  3. Металу. Упаковка з нержавіючої сталі невбивана – служити контейнер буде десятиліттями, поки не набридне або не загубиться. Матеріал не б'ється, не тріскається, не деформується від точкових ударів; їжа в такій місткості завжди в безпеці. Може довго підтримувати температуру їжі подібно термосу, але для розігріву в мікрохвильовій печі не підходить. Мити контейнер з нержавіючої сталі варто відразу, а після ретельно просушувати. Якщо всередині залишиться запах зіпсованої їжі або затхлості, позбавитися від проблеми буде непросто.
  4. Скла. Матеріал найбільш екологічний і безпечний у контакті з харчовими продуктами. Підходить для розігріву страв в НВЧ. Однак згодиться більше для використання вдома або в офісі. Скло важке, крихке, лопається від перепаду температур. Транспортувати контейнер буде важко.

Трохи рідше зустрічаються ланч-бокси з кераміки або дерева, але така упаковка менш функціональна. Перший матеріал занадто важкий і крихкий. Дерево ж розсихається при контакті з водою і не підходить для підігріву їжі.

№3. Конструкція

Цілісні бокси з одним відсіком підходять тільки для зберігання їжі. Якщо хочете носити їжу з собою і розігрівати, краще звернути увагу на контейнери з декількома відділеннями або ярусами. В ідеалі відсіки мають бути ізольованими один від одного і знімними. Це допоможе покласти гарячі і холодні, сухі і вологі продукти окремо, зберегти презентабельний вид і смак страв.

В асортименті марок на кшталт Tramp або Jocca представлені і бокси-трансформери, які складаються в декілька разів. Такі місткості корисні для походів. Їжу з контейнера можна з'їсти в перші години шляху, а контейнер скласти і прибрати в рюкзак – в складеному вигляді «млинець» займе мінімум місця.

№4. Тип кришки

Щоб ланч-бокс можна було транспортувати, кришка повинна забезпечувати місткості герметичність. Потрібна замочна система, яка не відкривається при випадковому зіткненні з іншими предметами в сумці і не протікає. Шукайте щільно припасовану кришку з прогумованими прокладками і засувками. В ідеалі – провести тест безпосередньо в магазині, воду пропускають навіть надійні на вигляд конструкції. Якщо купуєте онлайн, читайте відгуки на моделі і дивіться відео-огляди з тестами на можливість протікання.

Шукайте у відгуках і інформацію про те, чи вбирає кришка запахи. Матеріали, які використовуються для виготовлення кришок, часто просочуються сторонніми ароматами і псують враження від вживання свіжих страв.

№5. Об'єм

Місткість ланч-бокса залежить від кількості їжі, яку треба вкласти в контейнер, і апетиту власника. Дорослій людині досить літрової тари. Поміститься повноцінний обід і перекушування для людини з хорошим апетитом або 2 повноцінні обіди для малоїжки.

Об'єм контейнера для дитини залежить від віку. Першокласникові досить місткості до 500 мл. Підліткові краще купити ланч-бокс на 700-800 мл. Якщо контейнер з пластика «на виріст», брати марно. Поки дитина навчиться їсти більше, матеріал зіпсується.

№6. Функція підігріву

Якщо контейнер використовується в автомобілі або в офісі без мікрохвильової печі, згодиться функція підігріву їжі. Працюють ланч-бокси від мережі або прикурювача. Нагріваються прилади швидко, для отримання обіду часто вистачає 5-10 хвилин. Включити підігрів можна заздалегідь, герметична конструкція збереже тепло подібно термосу.

З такими контейнерами можна бути впевненим, що матеріал підходить для нагріву харчових продуктів і не виділяє токсичних речовин. Носити ланч-бокс з підігрівом з собою незручно – конструкції громіздкі і важкі, в середньому 0,8-1 кг, але в далеких поїздках на машині місткість згодиться.

№7. Запах

Кращий спосіб швидко визначити, чи придатний контейнер для зберігання харчових продуктів – прислухатися до аромату. У ланч-бокса не повинно бути неприємного, різкого запаху пластика або хімії. Якщо запах є присутнім, від купівлі безпечніше відмовитися.

№8. Маркіровки

Ще один простий спосіб визначити якість контейнера – вивчення маркіровок. На пластикових шукайте значки «З харчового пластика», «Для гарячих блюд» і логотипи, що означають вид і токсичність матеріалу. Останнє видає значок трикутника з цифрою всередині. Вам можуть зустрітися цифри:

  • 1 – дуже дешевий і хисткий матеріал. Підходить тільки для одноразового використання, при вторинному виділяє токсичні речовини;
  • 2 – часто застосовується для виготовлення склянок і спортивних пляшок. Досить міцний, але підходить тільки для зберігання холодних продуктів. При нагріванні виділяє формальдегід;
  • 3 – токсичний, для виготовлення харчової тари не використовується;
  • 4 – відносно безпечний, зустрічається у складі пакетів. Можна використовувати для транспортування;
  • 5 – найбільш безпечний і популярний для харчових контейнерів поліпропілен (РР). Міцний, довговічний, стійкий до нагрівання в НВЧ. Не підходить тільки для алкогольних напоїв;
  • 6 – одноразові бокси, які використовуються для транспортування холодних страв. Легко ламаються, при нагріванні виділяють канцероген;
  • 7 – інші види матеріалу, що не ввійшли до окремих категорій. Зустрічається на пляшках. При нагріванні і частому митті виділяє бісфенол.

Для рибних, м'ясних страв, які вимагають підігріву, краще вибрати поліпропілен. Якщо плануєте зберігати овочі і фрукти, уникайте маркіровки PVC (3). Пластик взаємодіє з рослинними кислотами і виділяє токсини. Овочі і фрукти краще запаковувати в поліетилен – цифри 2 або 4 в трикутнику.

Якщо хочете мити ланч-бокс в посудомийній машині, шукайте маркіровку поліпропілену, знак тарілок під струменями води в квадраті і орієнтуйтеся на товщину матеріалу. Тонкі стінки тари при агресивній дії можуть тріснути або деформуватися.

№9. Наявність столових приладів

Комплект столових приладів в подарунок до контейнера – умова не обов'язкова. Важливий набір тільки для тих, хто любить користуватися предметами в одному стилі або не хоче бігати по магазинах в пошуку приладів відповідного тарі розміру.

А ось відсік під веделки і ложки в ланч-боксі потрібний. Ізольоване від їжі відділення допоможе зберегти прилади і простір сумки в чистоті, якщо оперативно помити ложку після обіду не вийшло. Краще, якщо у відсіку є спеціальні пази для фіксації приладів. Так веделки і ложки не бовтатимуться всередині контейнера під час руху, не створять зайвого шуму і не пошкодять стінки тари.

№10. Підтримка температури

Якщо підігрівати їжу ніде, розумно пригледіти моделі з можливістю зберігати температуру. Краще всього із завданням справляються нержавіюча сталь і скло. Але якщо принципово вибираєте пластик, шукайте подібні термосу конструкції – з подвійними стінками або додатковим термо-чохлом.

№11. Ціна

Вартість хорошого контейнера може здатися завищеною, але це тільки на тлі дешевих небезпечних моделей. Якісні матеріали, продумані конструкції і додатковий функціонал підвищують ціну виробу. Якщо хочете заощадити, будьте готові до того, що тара при нагріванні виділятиме отруйні речовини або заллє супом всі речі в сумці.

№12. Вага

Якщо плануєте використовувати ланч-бокс в дорозі, коли пересуваєтеся пішки або на громадському транспорті, звертайте увагу на вагу виробу. Міцні моделі з нержавіючої сталі або екологічні скляні носити важко, краще придивитися до легкого пластика. Враховуйте, що вага виробу підсумовуватиметься з масою вмісту.

№13. Зручність транспортування

Невеликі контейнери для їжі повинні поміщатися в сумці, незалежно від кількості відсіків. Багатоярусні краще вибрати з ручкою або чохлом для перенесення. Переконайтеся, що відсіки не відкриються навіть при інтенсивній ходьбі або бігу і не залишать обід на ваших речах.

№14. Зовнішній вигляд

Дизайн ланч-бокса для дорослої людини – чинник другорядний. В зовнішньому вигляді варто звернути увагу на якість матеріалів, прилягання деталей і надійність замочних механізмів. Тару світлих відтінків краще не брати – пластик при постійному контакті з їжею може забарвитися.

Якщо вибираєте ланч-бокс дитині, шукайте моделі з улюбленими героями чада. Функціонал дизайн не поліпшить, але допоможе нагодувати малюка. Контейнером з улюбленими героями хочеться користуватися, показувати друзям і заразом перекушувати вмістом.

17716,17715,17714,17581,17578,17433,17431,17713,17584,17585,17579,17583,17588