Як вибрати електрочайник?
Список традиційних побутових приладів для кухні очолює електричний чайник. Натиснути на кнопку і через півтори хвилини залити окріп в чашку — що може бути природніше і простіше. Для нормальної роботи пристрою потрібна тільки чиста вода і стабільна електрика. Здається, що зручний і безпечний електрочайник має нехитру конструкцію. Звідки тоді така кількість моделей, представлена в магазинах? Чим відрізняються прилади різних брендів? Розповідаємо, як вибрати електрочайник, і які моменти врахувати при купівлі.
Купити електрочайник в нашому інтернет-магазині:
Вибираємо за матеріалом корпусу
У більшості сучасних моделей корпус — і є місткість для кип'ятіння води. Конструкції бувають і двошаровими, наприклад, з внутрішньою частиною з металу, зовнішньою — з пластика. Бажаючи мінімізувати нагрів зовнішньої частини конструкції, виробники застосовують накладки, вставки, оформляють моделі безпечними товстими ручками. Корпус електричного чайника буває пластиковим, металевим, скляним, керамічним.
З пластмаси
Легкий, дешевий, практичний, досить міцний термостійкий пластик — найпоширеніший матеріал для виготовлення корпусної частини електрочайника. Моделі виконують різної форми і кольору, з декором і розписом.
Плюси:
- вартість нижча інших варіантів продукції;
- простий догляд;
- поверхня не нагрівається до обпалюючого стану;
- може легко пережити падіння.
Мінуси:
- пластик низької якості неприємно пахне і передає запах у воду (особливо на перших порах).
З нержавіючої сталі
Метал коштує дорожче, але він і набагато міцніше, довговічніше за свої аналоги з пластика і скла. Чайники з нержавіючої сталі стійкіші завдяки збільшеній вазі. Вони стильно виглядають, не бояться механічних ушкоджень. Відшліфований блискучий метал відмінно виглядає в кухні, оформленій в сучасному стилі.
Плюси:
- висока міцність;
- відсутність шкідливих сполук в металі;
- екологічна безпека;
- стійкість до корозії.
Мінуси:
- за відсутності термозахистного шару або додаткової внутрішньої колби стінки сильно нагріваються;
- при поганій якості води на стінках з'являється важко зчищуючий мінеральний наліт.
Із скла
Товстостінні скляні моделі електрочайників виготовляють із загартованого скла. Всупереч поширеній думці, вони досить надійні в роботі. Але падіння з висоти можуть і не пережити. По частині екологічної привабливості скло — прекрасний матеріал, безпечний для здоров'я людини.
Плюси:
- красивий дизайн;
- заворожливий вид киплячої води в чайнику;
- стійкість до високих температур;
- відмінно видно наповнюваність.
Мінуси:
- скло боїться падінь;
- вартість вища за середню;
- на стінках відразу видно утворений наліт.
З кераміки
Кераміка є важким матеріалом, тому практично не зустрічаються електрочайники об'ємом понад 1,2 л. Такі моделі прекрасно виглядають на обідньому столі і виділяються серед іншого кухонного начиння.
Плюси:
- велика вага, стійкість;
- декоративність;
- тривале збереження тепла.
Мінуси:
- крихкість;
- тяжкість, незручність для дитячих рук.
Якщо вдається акуратно управлятися з кухонними приладами, скляна і керамічна модель доставлять задоволення красивим дизайном. Якщо на першому місці практичність і міцність, беріть варіант з металу. Більше дивитеся у бік економії? Підійде чайник в яскравому пластиковому корпусі.
Вибираємо за типом нагрівального елементу
Інженерних рішення тут може бути два: ТЕН відкритого і закритого типу. ТЕН — трубчастий електронагрівач діаметром від 6 мм, в якому металеві трубки заповнені діелектриком і містять струмопровідну нитку.
Нагрівальний елемент відкритого типу виглядає як спіраль, закріплена в нижній частині місткості електрочайника. Він безпосередньо контактує з водою, тому не захищений від утворення накипу. Для захисту від перегріву спіраль має бути зануреною в рідину. Щоб чайник довго працював, слід регулярно очищати внутрішню частину від накипу за допомогою спеціальних доглядових засобів. Моделі з відкритою спіраллю простіше у виготовленні, тому коштують дешевше.
Нагрівальний елемент закритого типу є металевим диском, що закриває і відділяє від зіткнення з водою ту ж саму спіраль. За рахунок великої площі нагріву вода в чайнику закипає швидше. Плоске дно теж час від часу накопичує мінеральний наліт, але його простіше чистити. Перевагою є і той факт, що в чайник з дисковим нагрівачем можна залити для кип'ятіння всього 200 мл води. Моделі із закритим нагрівальним елементом служать довше.
Споживана потужність
Моделі з найменшою потужністю зазвичай мають маленький робочий об'єм. Споживана потужність електрочайників різниться в межах 0,6-3 кВт. При високій потужності прилад швидко доводить воду до кипіння. Середній час закипання повного чайника — 2,5-3 хвилини. За бажання максимально швидко отримувати окріп слід враховувати, що і споживання електроенергії в таких моделях найвище. Потужний прилад, до того ж, дає високе навантаження на електропроводку, що буває критичним для старих багатоквартирних будинків або приватного сектора з множиною підключених до однієї мережі абонентів.
При внутрішньому об'ємі до 1 л прилади мають потужність 800-1000 Вт. Півторалітрові чайники характеризуються потужністю 1300-1800 Вт. При об'ємі резервуару до 2 л потужність чайника може доходити до 3000 Вт. Це сімейні моделі, здатні швидко закип'ятити великий об'єм води.
Наявність фільтрів
Фільтруючий елемент у вигляді сіточки є в кожному чайнику. Він фільтрує нагріту рідину перед тим, як та потрапляє в чашку. У водопровідній воді є присутніми розчинені солі жорсткості. Під час кип'ятіння вони перетворяться в нерозчинні солі і вуглекислий газ. Виниклий осад називається накипом. Щоб запобігти попаданню накипу в кружку, в електрочайнику передбачений сітчастий фільтр.
Сітка для фільтру виготовляється з різних матеріалів:
- нейлонової нитки;
- сталевого дроту;
- позолоченого дроту.
Нейлон дешевий і практичний, але сіточка швидко забивається, вимагає промивання. Нержавіюча сталь і позолочений метал міцні і довговічні, не вступають в реакцію окислення, забезпечують високу якість очищення.
Фільтруючих елемента може бути два. Перший встановлюється на носик. Другий використовується для безпосереднього заварювання чаю всередині місткості. Будь-який водяний фільтр є знімним. Його можна знімати, промивати і встановлювати на колишнє місце.
Чайник-термопот
Гібрид електричного чайника і термоса називається термопотом. Місткість для кип'ятіння може вміщувати до 6 л води. Після нагріву рідина довго не остигає. Прилад оснащений терморегулятором. Так що це відмінний варіант, якщо постійно потрібний окріп, готовий до споживання. Термопоти часто оснащують помпою. Важкий предмет не доводиться піднімати, щоб налити воду, досить натиснути на відповідну кнопку. Це зручно для сімей, де є літні люди. Кришка відкидного типу полегшує наповнення термопота водою.
Конструктивні особливості і додаткові функції
З основними характеристиками ми визначилися. Тепер розповімо, як вибрати електрочайник з максимальною кількістю «бонусних» функцій.
Таймер (відкладений старт)
Налаштовуєте чайник на включення в певний час і йдете пити каву/чай, не відволікаючись на попередню підготовку. Зручно для дотримуючих режиму людей.
Терморегулятор
Налаштування в діапазоні від 50° до 100° дозволяють регулювати температуру нагріву води. Деякі моделі чайників можуть навіть підтримувати температуру в заданому значенні. Зручно, якщо ви не звикли користуватися крутим окропом або коли потрібна вода нижчої температури для приготування певних напоїв. Моделі з терморегулятором популярні і у молодих мам, діти яких знаходяться на штучному вигодовуванні. Адже для розведення молочної суміші потрібна якраз підігріта, а не скипіла вода.
Підсвічування
Підсвічуванням оснащуються чайники із скляним корпусом. Блакитнувата вода ефектно виглядає в темряві. Функція додає не лише декоративності. По відсутності підсвічування легко визначити момент відключення. У ряді моделей відтінок підсвічування міняється залежно від температури води.
Функція тривалого кип'ятіння
Збільшений час кип'ятіння гарантує загибель мікроорганізмів і змушує випаруватися сполуки хлору. Ця опція підходить для тих випадків, коли доводиться використовувати воду низької якості.
Видалене управління
Управління відбувається із смартфону, через встановлене застосування. Функція підходить тим, хто замислюється про впровадження «розумного будинку» чи вже почав це робити. Зручно, коли запрограмувати прилад можна лежачи в ліжку або на під'їзді до будинку.
Які конструктивні елементи впливають на зручність користувачів?
- Довжина шнура. Занадто короткий шнур створює проблеми при пошуку місця поряд з розеткою. Занадто довгий заважатиме і чіплятиметься. Оптимальний варіант — 1,2-1,5 м.
- Підставка. Дуже зручна стійка підставка з передбаченим місцем для приховання електричного шнура.
- Механізм кришки. Кришка повинна закриватися по клацанню і залишатися закритою в похилому стані чайника. Найбільш зручний варіант відкривання кнопкою.
- Система захисту. Вона автоматично відключає чайник, коли вода всередині закипіла. І не дає включитися приладу, в якому відсутня вода. Запобігає перегріванню і поломці.
- Індикація рівня рідини. Це стандартна опція, що є «вікно» з нанесеною мірною шкалою. Зазвичай відмітки означають літраж, але у ряді моделей рівень води визначається кількістю повних чашок.
Чайники з подвійними стінками довше зберігають воду гарячіше і запобігають зайвому нагріву зовнішньої частини. Доторкнувшись до корпусу, не можна обпектися. В основному таке виконання вибирають для металевих моделей. Є і ще одна перевага двошарової конструкції — під час роботи прилад менше шумить.
Звукові і світлові сповіщення дозволяють легко визначити момент закінчення процесу кип'ятіння. Подібні індикатори практично не позначаються на ціні, але полегшують використання приладу.
Важливо при виборі електрочайника врахувати марку виробника. Ви скажете, що моделі відомих брендів коштують дорожче. Але тут є і раціональне зерно. Торгові марки з ім'ям дають гарантію на окремі конструктивні частини і прилад в цілому. Вони виготовляють техніку за єдиним стандартом, використовують високотехнологічне устаткування і безпечні для здоров'я матеріали. Електрочайники брендів DeLonghi, Bosch, Redmond, Philips, kitchenaid і інших відомих виробників радують поєднанням «космічного» дизайну, зручності і 100 % безпеки, тому вони стають безумовними фаворитами на сучасних кухнях.